Spoznajmo carrom

Carrom velja za enega najpopularnejših indijskih športov. Igramo ga na leseni plošči kvadratne oblike s strikerjem, ki je narejen iz trde plastike in z majhnimi žetoni, ki so izdelani iz lesa. Namen igre je da s strikerjem potopimo žetone in kraljico v eno izmed štirih lukenj, preden to uspe našemu nasprotniku. Kraljica je rdeči žeton, ki je ob začetku igre postavljen na sredino mize, t.j. središčni krog. Carrom lahko igrata dva posameznika drug proti drugemu, ali štirje posamezniki, ki se razdelijo v dve ekipi. Miza ima na sredini narisan okrašen krog, bazne linije na vseh štirih straneh in puščice, ki kažejo v smeri lukenj. Bazne linije imajo na svojih koncih bazne kroge. Pred začetkom igre najprej postavimo žetone znotraj kroga na sredini, nato jih zbijamo s strikerjem.

Igralna površina mize za carrom je običajno izdelana iz vezane plošče, ki je debeline najmanj 8 mm ter ima popolnoma gladko površino. Zajema jo lesen okvir, ki je nad njo dvignjen za od 1.90 cm do 2.54 cm. Širina okvirja je lahko med 6.35 cm in 7.60 cm. Vsaka miza ima narisane štiri puščice, ki kažejo v smeri lukenj. Na sredini se nahaja središčni krog, ki je obarvan rdeče. Okrog središčnega kroga je še zunanji krog, znotraj katerega razporedimo žetone. Mize so lahko izdelane v različnih velikostih, včasih so narejene tudi iz plastike. Vendar tiste, ki se uporabljajo za profesionalne namene, imajo standardizirane dimenzije.

Žetoni naj bodo izdelani iz dobrega lesa. Premer žetona je med 3,02 cm in maksimalno 3,18 cm, z debelino 0,75 cm do maksimalno 0,9 cm in težo 5,25 g do maksimalno 5,5 g. Devet žetonov je obarvanih črno, devet belo in en rdeče. Ta žeton se imenuje kraljica.
Striker je plošček iz plastike, ki v premeru ne sme presegati 4,13 cm in teže 15 g.
Vsaka izmed štirih lukenj je prekrita z od spodaj pritrjeno mrežo.
Carrom puder nanesemo na površino, da tako bolj gladko zbijamo žetone. Naravni carrom puder je iz krompirjevega škroba.
Carrom mizo lahko postavimo na stojalo, katerega višina mora biti med 63 cm in 70 cm.
Luč postavimo nad mizo zaradi boljše vidljivosti in toplote, ki prepreči da se puder preveč oprime površine.