Pravila

Cilj igre je da s pomočjo strikerja potopimo vse žetone izbrane barve in žeton imenovan kraljica v katerokoli izmed štirih lukenj preden to uspe nasprotniku. Generalno gledano, carrom lahko igrajo dve ali štiri osebe. Če igrata dve osebi, si sedita nasproti, kadar igrajo štiri osebe, sta nasproti sedeča partnerja. Izjemoma se lahko igra s tremi igralci.

Uvodoma postavimo žetone (carrom men) v središčni krog na carrom mizi, z rdečim »kraljico« žetonom v centru. Beli žetoni so formirani v obliki črke »Y«, poravnani v dveh smereh z žepki. Ostale žetone postavimo izmenično (črno – belo) v dva koncentrična kroga okoli kraljice tako, da se medsebojno dotikajo. Vsak igralec sedi za svojim igralnim poljem in samo od tam igra. Igralno polje obsega obe bazni liniji, ki sta zaključeni z bočnima krogoma na vsaki strani. Striker se postavi tako, da se hkrati dotika spodnje in zgornje linije, lahko pa se postavi tudi v bočne kroge (ob tem se ne sme dotikat diagonalne puščice). Tisti, ki igro začnejo, vedno igrajo z belimi žetoni.

Igralne tehnike so različne in generalno je dovoljena vsakršna oblika »frcanja« strikerja do te mere, kadar to ne preide v potiskanje strikerja z nohtom. To bo izboljšalo vašo natančnost v igri in hkrati preprečilo morebitno obolelost prsta.

Kraljica je lahko potopljena takoj, ko potopite svoj prvi žeton in mora biti potopljena preden potopite svoj zadnji žeton. Po tem, ko potopimo kraljico, moramo potopiti enega izmed svojih žetonov, da potrdimo potopitev kraljice, v nasprotnem primeru se kraljica vrne na sredo mize. Takrat, ko je kraljica potrjena, je kdorkoli, ki potopi preostale svoje žetone, zmagovalec t.i. »boarda«. Zmagovalec boarda, dobi za vsak preostali nasprotnikov žeton na mizi po 1 točko in 3 točke, v kolikor je zmagovalec potrdil potopitev kraljice (če ga potrdi poraženec, teh točk ne prejme nobeden). Igra se do 25 doseženih točk ali največ 8 iger oz. boardov.

PREKRŠKI PRI CARROMU:

  • V kolikor potopite striker, vas to stane en že potopljen žeton, ki ga vrnete na središčni krog, in poteze (če nimate potopljenih žetonov, to storite takrat, ko potopite prvega).
  • V kolikor v isti potezi potopiš striker in žeton, vrnete na središčni krog 2 vaša že potopljena žetona in nadaljujete s potezo. Po potopitvi strikerja, vam nasprotnik določi pozicijo na središčnem krogu, kamor postavite nazaj potopljen/e žeton/e v potezi.
  • V kolikor v isti potezi pri potopitvi kraljice potopite še hkrati žeton svoje barve, je kraljica avtomatsko potrjena. Ni pa pomembno, v kakšnem zaporedju sta bila potopljena.
  • V kolikor žeton pade iz mize, se ta žeton vrne na središčni krog in nasprotnik nadaljuje z igro. Če se žetona prekrivata, pustimo da tako ostane.
  • V kolikor potopimo nasprotnikov žeton, nas to stane poteze. Če potopimo nasprotnikov zadnji žeton, izgubimo igro, oz. »board«. V tem primeru nasprotnik beleži 3 točke.
  • V kolikor potopimo svoj zadnji žeton, preden potopimo kraljico, izgubimo igro oz. »board« ter 3 točke za kraljico in po 1 točko za vsak preostali nasprotnikov žeton na mizi.
  • V kolikor se pri udarcu strikerja ne premaknemo iz svojega igralnega polja, udarec ponovimo, vendar ne več kot trikrat.

Za podrobnejše informacije glede pravil kliknite na povezavo uradna pravila carroma.