Izvor

Carrom je igra po svetu znana tudi pod imeni Carrum, Couronne, Carum, Karam, Karum, Karom, Karambolo, Fatt (punjabi).

Zelo priljubljena igra carrom je bila izumljena pred tremi stoletji. Indijski maharadže so igrali to igro za zabavo. Primerek carrom mize s stekleno površino iz teh časov je na voljo v eni izmed palač v Patiali. Med množicami v Indiji je carrom postal popularen po prvi svetovni vojni. Sočasno z migracijskimi premiki azijskih ljudstev, se je carrom razširil še na preostali del indijske podceline ter mnoge druge države južne Azije. Po drugi svetovni vojni je postal carrom tako popularen, da so na Šri Lanki pričeli organizirati turnirje.

Del te azijske tradicije so prenesli na stari kontinent v 60-ih letih prejšnjega stoletja, ko so carrom pričeli igrati doma in po klubih širom Nemčije in Švice. Do leta 1970 je postal carrom že tako priljubljen, da so pričeli prirejati turnirje v Švici, Nemčiji in na Nizozemskem. Več kot deset let kasneje je bilo v Evropi ogranizirano prvo mednarodno tekmovanje, katerega se v vedno večjem številu udeležujejo carrom igralci iz celega sveta še danes, ko je carrom prerasel iz namizne igre v tekmovalni šport.

V Sloveniji smo šele z ustanovitvijo Carrom društva Maribor pričeli s popularizacijo in aktivno promocijo carroma po Sloveniji. Od leta 2017 carrom širimo po Sloveniji, prirejamo turnirje in tekmovanja, udeležujemo se evropskih in svetovnih tekmovanj v carromu, kar je naše poslanstvo.